Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten wyjątkowy trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których dań.
Winnica online
Które wino pasuje do past?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić także z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem serwować ryby?
Stara reguła powiada, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, że nie jest to sztywna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najprawidłowiej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana albo z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.